Travel With Me

Sicilia, la chiave di tutto

Senza veder la Sicilia, non ci si puo fare un'idea dell’ Italia. E in Sicilia che si trova la chiave di tutto.

Sicilija se ne može doživjeti ukoliko se ne vidi. U Siciliji je ključ svega.

Piazza Duomo Catania

Piazza Duomo Catania

Senza veder La Sicilia

Senza veder La Sicilia

Na Siciliji kažu “Ako ste bili u Italiji, a niste bili na Siciliji, isto kao i da niste bili u Italiji”

Posjetiti Siciliju bez automobila je velika greška ali je grešku lako ispraviti tako što se za tridesetak eura po danu može na aerodromu uzeti manji automobil sa 150 km dnevno, što je dovoljno za ovako malo ostrvo koje se može obići za 15 do 20 sati vožnje.

Ja sam uzeo novi Fiat Panda za 30 eura i za sedam dana sam mogao iskoristiti 1050 km, što je i više nego dovoljno. Ukoliko želite neograničenu kilometražu, isti automobil će vas koštati 50 eura po danu.

Iz Podgorice sam za Kataniju (Catania) letio preko Rima, a konekcija je bila i više nego odlična. U odlasku i povratku sam imao nesto manje od dva sata između letova, što je i više nego odlično, a povratna karta je stajala 250 eura.

Ukoliko se odlučite za transfer sa aerodroma do centra grada, to će vas stajati 20 eura taksijem ili 4 eura za autobus, a ista autobuska karta se može iskoristiti i za gradski prevoz.

Moja preporuka je ipak da se iznajmi automobil, jer se bez auta ne mogu vidjeti sve ljepote Sicilije.

KATANIJA (CATANIA)

 

Prelijepi grad sa 300.000 stanovnika, nalazi se na istočnom dijelu ostrva i sam centar grada kao i Duomo su udaljeni na oko jedan kilometar od obale.

IMG_3451

 

Odličan smještaj po jako povoljnim cijenama je najlakše naći u ulici Via Etnea u kojoj je smještena Piazza dell'Universita i vodi vas do srca grada Piazza Duomo i u svim sporednim ulicama u krugu od jednog kilometra. Ja sam za 40 eura po danu pronašao stan koji je imao svoj parking. To je velika prednost, jer je u Cataniji jako teško naći pesplatan parking.

Ukoliko nemate neki plan šta vidjeti u gradu, šetnja ulicom Via Etnea će vas odvesti do željene destinacije, jer je sve fokusirano baš u samom okruženju te ulice i gdje god da vas put nanese, očekujte pravo uživanje, pogotovo za ljubitelje kultnog filma Il Padrino (Kum), gdje se na mnogim mjestima može čuti  muzička tema iz ovog filma.

Ulični harmonikaši će vam rado odsvirati šta god im poručite, ali će ipak najrađe odsvirati neku temu od italijanskog kompozitora Nino Rota koji je komponovao muziku za Il Padrino.

Nedaleko od Piazza Duomo je ulični market na kome se može naći freška riba i odličan sir sa biberom.

Ako se odlučite za kupovinu ribe, rado će vam istu spremiti u nekom od restorana koji se nalazi u samom marketu.

Ono što me je najviše oduševilo na Sicilije je  da vam neće uzeti novac ukoliko tražite da kupite jedan limun, pomorandžu, paradajz ili neko drugo voće ili povrće. Možete probati i uzeti i ni u jednom momentu nećete vidjeti da im je žao što su vam isto poklonili.

Sicilian lemon

Sicilian lemon

U samoj Cataniji ne bih izdvojio ništa što se mora posebno vidjeti, jer je sve u krugu od dva kilometra, od mnogobrojnih butika do izvanrednih i jeftinih restorana.

U mnogim restoranima se može pojesti odličan obrok za oko pet eura. Pizze su od pet do osam, a dobar stek ili teletina sa pečurkama košta oko deset eura. Bićete prijatno iznenađeni ukoliko je u nekom retoranu “happy hour” za vrijeme ručka, a to znači da ćete uz ručak ili večeru koja ionako nije skupa dobiti gratis pivo, vino, vodu ili neki sok po želji.

Ukoliko želite neko dobro sicilijansko vino, isto možete odabrati sa ogromnih polica, a cijena po flaši je od  sedam eura.

Ponuda raznih vina je i više nego dobra, a uz to i jako povoljna

Ponuda raznih vina je i više nego dobra, a uz to i jako povoljna

SIRAKUSA / SIRACUSA

 

Duomo Siracusa

Duomo Siracusa

Grad pod zaštitom UNESCO-a, Arhimedov rodni grad, nekada spominjan kao najljepši grčki grad, a bio je i važna grčka kolonija sve dok Sicilija nije postala dio Rimskog Carstva.

Ortigia

Piazza Duomo

Piazza Duomo

Grad je mostovima spojen sa ostrvom Ortigija (Ortygia) te zajedno čine jednu cjelinu.

Kanal između Sirakuse i Ortigije

Kanal između Sirakuse i Ortigije

Za šetnju po ovom malenom i prelijepom ostrvu, dovoljna su dva sata, ali i tako mali gradić je dovoljno velik da ponudi sve ono što može ponuditi jedan veliki grad.

Ukrašene prozore i balkone je moguće vidjeti na svakom koraku

Ukrašene prozore i balkone je moguće vidjeti na svakom koraku

Prelijepo ukrašeni prozori i balkoni u uskim uličicama, restorani u retro stilu koji izgledaju kao da je u njima sav namještaj, stolice i stolovi stigao prije samo pet minuta sa nekog buvljaka. I sve je to tako lijepo uklopljeno u ambijent restorana da sam imao osjećaj kao da sam u nekom ekskluzivnom restoranu.

Detalj iz jednog restorana u Sirakusi

Detalj iz jednog restorana u Sirakusi

Za sve one koji vole šoping, tu je glavna ulica Corso Giacomo Matteotti u kojoj se nalazi veliki broj prodavnica obuće i odjeće. U sporednim ulicama su butici garderobe koji prave nove komade od stare odjeće, što je moram priznati izazvalo kod mene veliku pažnju, a i mnogih turista sa raznih krajeva planete.

Detalj iz jednog butika u kome se prodaju novi komadi načinjeni od stare garderobe

Detalj iz jednog butika u kome se prodaju novi komadi načinjeni od stare garderobe

Ovi komadi osim što su šiveni od nošene garderobe, prilično su skupi, a svaki butik u ovom stilu je bio pun kupaca i predlažem mladim ljudima iz Crne Gore da se bave ovim poslom koji mi izgleda jako profitabilan, a za početak ovakvog biznisa nijesu potrebna velika ulaganja.

IMG_2544

Noćni klubovi koji rade do kasno u noć smješteni u sporednim  ulicama, a rade do kasno u noć. Ni ovdje ne treba imati straha da će piće biti skupo. Cijene su sliče onima u Podgorici, tako da se slobodno možete opustiti do mile volje.

NOTO

 

Sjutradan sam nakon doručka krenuo za Modiku (Modica), maleni gradić u regiji Ragusa u kome se prave najbolje čokolade u evropi.

Krenuo sam namjerno lokalnim putevima da bih što bolje istražio ostrvo, jer je sa autoputa nemoguće vidjeti sve ljepote Sicilije.

Na tridesetak kilometara od Sirakuse, sa moje desne strane se pojavljuje maleni gradic koji liči na one iz filma Kum.

Noto

Noto

Nisam mogao da odolim, a da ne svratim.

Na samom ulazu velika tabla Noto, grad pod zastitom UNESCO-a.

Ulazim u Noto i ne mogu da vjerujem da postoji ovako lijep gradić, a da mi ga niko nije spomenuo od lokalnog stanovništva.

Noto Katedrala

Noto Katedrala

Od znamenitosti koje treba posjetiti su Via Nicolaci, Noto Cathedral, Crkve Santa  Chiara, Carmine, Charles Boromeo i San Domenico , Pallaco Ducezio i Theatre.

 Crkva San Domenico

Crkva San Domenico

Ovdje se nisam puno zadržao jer je za obilazak grada bilo dovoljno tri sata, svratiti u neki od restorana u glavnoj ulici pojesti dobar ručak i još bolji sladoled.

MODICA

 

U popodnevnim satima stižem u Modici.

Modica

Modica, još jedan grad na Siciliji koji me je očarao.

Prvo što morate probati u Modici je njihova čuvena čokolada. U samom centru se nalazi veliki broj specijalizovanih prodavnica koje prodaju svoju čokoladu.

Chocolata di Modica

Chocolate di Modica

Cijena za 100 grama je između dva i tri eura, a ukoliko kojim slučajem odustanete od trgovini i učini vam se skupo, iste čokolade su po šest eura u ostalim gradovima na Siciliji.

IMG_2656

chocolate di Modica

Proizvode ih sa cimetom, vanilom, pistaćima, lješnicima, ljutom paprikom, biberom, pomorandžom, limunom i jos mnogo različitih i neobičnih ukusa.

Za doručak će vam u Modici ponuditi Brioče (Brioches) i ledeno hladnu čokoladu.

Smještaj u kome sam boravio je imao ugovor sa Caffe Arte. Nisam ni znao da je to caffe sa najdužom tradicijom i najboljim doručkom i capuccinom u gradu.

Doručak koji se služi u Modici

Doručak koji se služi u Modici

Iskreno, nije mi se svidjela ova kombinacija umakanja vrele krofne u ledenu čokoladu, ali sam vidio da italijani baš uživaju u tome.

Caffe Arte Modica

Caffe Arte Modica

TAORMINA

 

Iz Modice idem na sjever ostrva.

Za nepuna dva sata stižem u Taorminu.

Krivudavim putem sam se penjao prema vrhu Monte Taura, da bih već za deset minuta bio u samom srcu grada.

U samom gradu postoji veliki problem za parking mjesto, tako da se prilikom rezervacije smještaja mora obavezno misliti dali smještaj posjeduje parking. Ukoliko ga posjeduje, bogatiji ste za minimum 15 eura po danu.

Taormina

Taormina

Taormina je grad koji je potpuno drugačiji od Katanije, Sirakuse, Nota i Modice. Potpuno drugačija arhitektura katedrala i kuća, te potpuno drugačiji materijali od kojih su sagrađeni svi objekti.

Duomo Taormina

Duomo Taormina

Taormina  leži gotovo u sredini puta između Mesine i Katanije na istočnoj obali Sicilije udaljena oko 45 km južno od centra Mesine i oko 50 km od Katanije.

Sam grad leži na brdu (206 m.) koje se uzdiže iz Jonskog mora, duž obronaka planine Monte Tauro, po kojoj je i dobio svoje ime.

U gradu se nalazi i Amfiteatar ( Teatro greco) koji je nezaobilazna turistička destinacija. Sagrađen je prije 2300 godina i ima kapacitet 4500 mjesta i danas se aktivno koristi za koncerte i razne predstave, a akustika je toliko dobra da se bez ozvučenja može čuti bilo koja predstava koja se izvodi na bini.

Teatro Greco - Edin Krnic

Teatro Greco – Edin Krnic

Za sve one koji žele da se spuste do prelijepe plaže u podnožju Taormine, tu su stepenice sa kojima se može stići dole za dvadesetak minuta, a za one lijene, tu je žičara sa kojom možete poći do plaže i vratiti se nazad u grad. Cijena vožnje je tri eura u jednom pravcu, a moguće je kupiti i dnevnu kartu sa neograničenim brojem vožnji za deset eura. Za one koji planiraju ostati duže u Taormini, nedeljna karta staje deset eura.

Please follow and like us:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *